Máte doma piataka? Dajte ho na osemročné gymnázium

slovo šaľanov predplatné
Čas čítania: < 1 min

V školskom roku 2024/2025 Gymnázium Juraja Fándlyho v Šali opätovne otvorí (po dlhých rokovaniach) triedu osemročného gymnázia.

Gymnázium otvára brány školy aj počas školského roka – formou dní otvorených dverí. Naplánované boli tri takéto dni a prvý sa uskutočnil v sobotu 9. decembra. Deti privítal Mikuláš, anjeli i čerti, ktorí ich počas celého pobytu na škole sprevádzali. Na začiatku sa dozvedeli z úst riaditeľa školy PaedDr. Vladimíra Takáča o škole, o osemročnom štúdiu, podmienkach prijatia, a potom sa už šlo na „hodiny“.

  • Začali s angličtinou, kde si zahrali Vianočné BINGO (s vianočnými výrazmi). Lektor Douglas do aktivít zapojil aj svojich pomocníkov a spoločne si dva tímy zahrali slovnú hru – na všetky písmená abecedy museli napísať čo najviac anglických slov.
  • Na chémii, ktorá je im ešte veľkou neznámou, urobili niekoľko pokusov – s lávovou lampou, dúhovým mliekom a jódovými hodinami, ktoré si môžu pod dozorom rodičov vyskúšať aj doma, ale aj také, ktoré skúšať doma nemôžu (hra s ohňom a pH).
  • Napriek tomu, že deti fyziku ako predmet tiež ešte na prvom stupni ZŠ nemajú, boli veľmi šikovné. Spolu s našimi žiakmi osemročného gymnázia si vyskúšali pokusy z elektriny, zahrali si na netradičné hudobné nástroje, zistili, z koľkých farieb sa skladá biele svetlo, ako fungujú neónky a videli umelo vytvorený blesk.
  • Na matematike mali pripravené rôzne typy úloh (maľovaná krížovka, logické úlohy, úlohy na priestorovú predstavivosť, využitie hry TANGRAM a úlohy na prepojenie matematickej logiky s reálnymi skúsenosťami v prírode). Deťom sa úlohy páčili, poctivo ich riešili a zaujímali sa o postup riešenia daných úloh (niekedy sa zapojili aj rodičia). Za vyriešenie všetkých úloh boli deti odmenené sladkou odmenou aj malou spomienkou v podobe pochvaly (darčeku) s logom školy.

Ak vás náš program pre piatakov zaujal, príďte sa pozrieť na ďalšie DOD aj s prípravou na prijímačkový test, ktoré sa uskutoční dňa 27. 1. 2024. Tým, ktorí prišli už na prvé DOD, ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *