Maskot našich paralympionikov Bopari od Mira Regitka

slovo šaľanov predplatné
Čas čítania: < 1 min

Dnes sa v Paríži končia XVII. letné paralympijské hry a za maskotom slovenskej výpravy stojí šaliansky výtvarník Miroslav Regitko. Maskotom sa stal bobrík Bopari, ktorého Miro „zvýtvarnil“ z pôvodného detského návrhu 9-ročnej Danielky Šoltýsovej z Bratislavy.

V polovici júla 2024 Slovenský paralympijský výbor (SPV) predstavil verejnosti maskota slovenských paralympionikov na Paralympijských hrách v Paríži 2024. Stal sa ním bobor „Nezlomný Boparí“ a za jeho konečnou výtvarnou podobou, už po piatykrát, stojí šaliansky výtvarník Miroslav Regitko.

Na fotografii je Miroslav Regitko (v prostriedku) spolu s 9-ročnou autorkou maskota Danielkou Šoltýsovou.

Bopari vzišiel z výtvarnej súťaže prof. Karola Ondrejičku, ktorú už roky organizujú spoločne SPP, SPV a Združenie Korytnačky. Autorkou námetu je 9-ročná Danielka Šoltýsová z Bratislavy. Jej návrh do definitívnej podoby maskota prekreslil Šaľan Miroslav Regitko, ktorý zároveň nakreslil bobríka v 10 športových disciplínach.

Pôvodný Danielkin návrh a Mirova prekreslená podoba maskota Bopariho

Miro už má za sebou „zvýtvarnenie“ detských návrhov maskotov slovenských paralympionikov pre letné hry v brazílskom Rio de Janeiro (2016) a v Tokiu (Japonsko, 2021) a pre zimné hry – Pchjongčchang, Južná Kórea (2018) a Peking, Čína (2022).

Tohto roku mala naša výprava 26 športovcov a domov sa vraciame s 5 medailami. Miroslav Regitko stihol už na svojom facebookovom profile zverejniť aj Bopariho s medailami, ktoré slovenská výprava získala…

Text: Ivan Aľakša

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *